Hur man tolkar resultatsidan för en strategi

Resultatsidan på LongShort.se för en strategi, till exempel denna, kan brytas ned i ett antal delar:


1) Beskrivning av strategin: Denna del visar en förhoppningsvis förståelig beskrivning om hur strategin fungerar, till exempel när köp- och säljsignaler genereras.


2) Strategiparametrar: Vilka parametrar som finns för strategin och deras satta värde. Texten som beskriver strategin har antagligen nämnt parametrarna, även om de kanske inte kallas exakt samma sak här.


3) Ingående instrument/index/värdepapper: Beskriver vilken eller vilka instrument (fonder eller liknande) som just denna strategi är inställd att arbeta med. Antalet ingående instrument bestäms av strategitypen, men ofta är instrumentet på sista raden (i detta fall fonden Skandia Penningmarknad) det instrument som strategin investerar i när den istället hade legat utanför marknaden (ej investerad) för att förbättra avkastningen utan att tillföra någon risk.


4) Utfall och händelser: Visar strategins totala utfall sedan start, både som total avkastning och som genomsnittlig avkastning per år både geometriskt (”ränta på ränta”, oftast är det detta värde som är intressant) och aritmetiskt.
Här visas även de händelser som strategin har genererat. ”EnterLong” är exempelvis en signal som genererats i strategin som innebär att den börjar investera i underliggande instrument. Raderna efter visar exakt vad strategin köper respektive säljer, i detta fall (2009-04-30) sålde den fonden Skandia Penningmarknad och köpte fonden Skagen Kon-Tiki med hela sitt kapital.


5) Resultat: Detta diagram visar utvecklingen för strategins innehav. Färgen på linjen visar vilken status strategin hade vid respektive tidpunkt:

  • Grön färg innebär att strategin då var investerad i sitt/sina underliggande instrument.
  • Gul betyder att strategin antingen var helt utanför marknaden eller investerad i en säker räntefond eller liknande.
  • Röd innebär att strategin var negativt investerad, till exempel genom blankning eller något ”bear” derivat för underliggande instrument.

6) Strategidiagram: Detta diagram försöker visa utvecklingen för underliggande instrument samt den eller de beräknade värden som bestämmer hur strategin ska vara investerad. Diagrammet ska  förhoppningsvis tillsammans med textbeskrivningen under punkt 1 ovan ge en bra bild och förståelse om hur strategin fungerar i praktiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: